Vesico-urethrale reflux (VUR)

Vesico-ureterale reflux of het terugvloeien van urine uit de blaas naar de nieren komt voor bij ongeveer 1-3% van de kinderen. Wanneer de reflux gepaard gaat met infectie van de hoge urinewegen kan nierschade optreden (10-15% van de gevallen van nierinsufficiëntie worden veroorzaakt door VUR met infectie). Door een verhoogde druk bij het urineren ontstaat er een zieke nier door de reflux. In functie van de ernst wordt de VUR aangeduid met graad I tot en met graad V.

 

Lieze heeft aan beide nieren problemen. Rechts een graad V en links een graad II. Door de VUR heeft Lieze op 2 maand een pyelonefritis doorgemaakt.
Pyelonefritis is een nierinfectie. Het is een ernstige ziekte gekenmerkt door hoge koorts, rillingen en doffe pijn in de nierstreek. Het is meestal een bacteriële infectie die opstijgt vanuit de blaas  omdat de bacterie zeer agressief  is, omdat de patiënt verzwakt is, omdat er geen tijdige of goede behandeling werd voorgeschreven/ingenomen of omdat er een voorbestemmende afwijking is van de urinewegen.

Achteraf is de behandeling van die aard dat er zoveel mogelijk infecties moeten  vermeden worden. Hiervoor krijgt Lieze langdurig (6 – 12 maanden) antibiotica toegediend. Soms verdwijnt de VUR met het opgroeien, dit kan het geval zijn voor graad I tot en met graad III. Vanaf graad IV opteert men voor een operatieve correctie. Lieze zal na haar hartoperatie ook aan haar nieren geopereerd worden, wegens de vele urineweginfecties die ze ondanks de profylaxe doormaakt (gemiddeld 1 per maand).

Doorzoek site

 

Foto's & Filmpjes

 

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden...

Daarom mocht op deze site dan ook geen foto & filmgalerij ontbreken.

Het fotoboek op de site is vol maar,...  

HIER kan je recente filmpjes en fotos bekijken van onze kleine bengel

 

Veel plezier